Skip to content
Home » ПУБЛИКАЦИИ » Обреди

Обреди

обреди Варна

Траурните обреди в град Варна не се различават по нищо от останалата част на страната. Обредите винаги са били нещо лично и съкровено, свързано с изпращането на починал близък. Обреди е нарицателно за съвкупност от общоприети традиционни вярвания. Те служат като символ за изразяване на мъката,жал и почит към кончината на скъп човек. Разбира се, всичко това се отнася до обреди в случай на траур и загуба. Всичко, което се прави по време на даден обред, се причислява като част от ритуала, който сте избрали да извършим когато изпращаме близък. Това включва традиционната обредна погача, обредно жито, вино, миро. Това са все християнски прийоми, превърнали се в обреди, устояли във времето и поверията на хората.

Обредите, които извършваме по време на погребение, трябва, с ясно съзнание, да кажем, че се правят за нас живите. Всички обреди като панихида, подаване, струване, опело, дори и все по-навлизащият граждански ритуал са наш избор. Да спазим ние за себе си традициите, в които вярваме. Нито те, нито “златният” ковчег могат да върнат любимия човек. Те могат да утешат донякъде нашата съвест, вярвания, че сме го изпратили подобаващо.

Нашите обреди за траур нямат правилно и грешно. Те са личностни разбирания и ние сами решаваме какво да изберем. Да, ние като хора-християни доближаваме обредите максимално до каноните, в които църквата казва, че са важни за упокоението на душата на починалия. Но както всички знаем – и прекаления светец не е Богу драг. Затова, ние често казваме в нашия бранш, че винаги се намира по една баба, която знае повече и от траурната агенция и от църковния служител, и от гробарите в гробищния парк.

Наш професионален съвет е да не слушате комшии, познати и всякакви странични хора, които ще се появят да ви напътстват кое е правилно и кое грешно. Затова сте се доверили на професионалисти от траурна агенция, които да ви консултират и изпълнят всичко, което е нужно по организацията на траурното събитие.

Нашите обреди, които съветваме като опция от траурна агенция Варна Мемориал са общоприети и традиционни, като голяма част от нещата са безплатни от нас. Като обредните ленти, обредната свещ и обредната погача. Наше задължение е погачата да е винаги прясна и според църковния колендар, когато е нужно, да е постна или блажна. Стриктно следим всички обреди да са съобразени с християнските вярвания.

Причислен към обреди е и така нареченият граждански ритуал. Изчитането на съболезнователното слово е добър избор, неизключващ църковния обред. Въпрос на личен изцор е дали да бъде извършено опело или да се кажат последни думи тържествено поднесени, с нотка на лично отношение. Двата ритуала също придават един завършен облик на церемонята, когато са заедно. Всички обреди са както важни, така и наше последно дело и жест към починалия и към нас самите.

Важното е да бъдете правилно консултирани предварително!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button