Skip to content
Home » ПУБЛИКАЦИИ » Съхранение на праха след кремация

Съхранение на праха след кремация

Какво се прави с праха на починалия след кремация?

След като е починал ваш близък и  сте решили той да бъде кремиран, пред нас стоят няколко варианта:

След приключването на кремацията, без значение дали е била с поклонение или без, вие трябва да изчакате урната с праха. Разбира се, това изисква технологично време, което отнема няколко дни. След като това приключи, вие трябва да решите какво да правите с нея. До скоро нямаше такъв избор. Близките не покойния  бяха задължени да уведомят в коя урнова стена ще се съхранява урната или в кой гробищен парк ще бъде урноположена.

Е, вече не е така! Близките на покойника могат да решат какво да правят или къде да съхранят урната с тленните останки. След приетия през 2011 г. закон, ние в България имаме правото да съхраним, запазим или не, тленните останки на своите близки починали. Това е важно да се знае, не само защото спестява средства, документи и време, но и никой не може да ви задължи да дакупите урнова ниша или урнов гроб за целта. 

Какво означава това?

Това значи, че прахът след кремация може да се  съхранявана в дома, в частна собственост, да бъде урноположен където желаем или просто да бъде разпръснат над морето или където решим. Това е прекрасен начин да изпълним и последната воля на нашите починали близки. При ваше желание, прахът след кремация може да бъде разпръснат в гората, планината, полето или където пожелаем.  Можете символично да разпръснете тленните  останки на покойния според неговото или вашето желание. Свободата да решим какво да правим с праха след кремация е една от причините кремацията да става все по-чест и  желан начин да изпратим своите близки починали.

Има ли други варианти?

Разбира се, има и други варианти прахът след кремация  например да бъде положен заедно с урната в семеен  гроб, което има и своето голямо предимство. Предимството, че не се налага да се изчаква законовия санитарен срок от 8 години след последното погребение. Това значи, че след последното погребение, веднага може  да се направи урнополагане в същото гробно място. 

Прахът след кремация често се съхранява и в дома, или друго място, свързано със семейството. Това е, както казахме, въпрос на личен избор. Освен тази свобода, кремацията дава възможност прахът да бъде разделен между няколко или всички близки, приятели или членове на семейството. А това е все по-честа практика, особено когато някои живеят в чужбина или в други градове.

Има много варианти да се съхрани прахът след кремация.

Изборът е изцяло ваш. Ние от траурна агенция Варна Мемориал ще помогнем това да се случи бързо, професионално и на изключително добра цена.  Траурна агенция Варна Мемориал  предоставя всички възможни варианти за съхраняване, урнополагане и транспортиране на тленните останки или праха след кремация до своите клиенти. Вашето доверие през годините ни дава възможност да заявим с гордост нашата благодарност. Вашите близки не са забравени.  Ние пазим паметта им, и ценим вашето доверие!

Траурна агенция Варна Мемориал организира погребения, кремации, помени, с лично отношение към всеки клиент. Денонощната ни и бърза намеса ви спестява време и неудобство в трудният за вас момент. Поемаме удара от първоначалния шок при загубата на близък човек. Нашите съвети, посещение, консултация, оферта и изваждане на документи са напълно безплатни за Вас. 

Какъв е нашият съвет след кремация?

Нашият съвет след кремация е категорично да се възползвате от правото за свободно съхраняване на праха след кремация! Помислете, преценете и създайте удобство и приемственост между поколенията. Нека паметта се помни!

Урнова ниша, при нужда, може да бъде взета за вечни времена или временно ползване от Крематориум Варна и съответно от Централен гробищен парк Варна.

Урновите ниши на територията на Крематориум Варна са доста по-приятни като парк и като околна среда. Според нас, единственият минус е разстоянието. Добрата поддръжка и прятната атмосфера предразполагат човек да съхрани там праха и урната след кремация. Важно е да се има предвид, че прахът е единственото нещо, което остава след кремацията на нашите близки. Единственият спомен, събран в малката урна, тленните останки на един вече отминал живот. Скъп за нас, за семейството и близките. Съхранете праха след кремацията именно в името на този спомен.

Траурна агенция Варна Мемориал е винаги насреща да Ви помогне, даде съвет или мнение напълно безплатно!

Възползвайте се от нас като професионалисти, защото нашето съдействие е напълно безплатно. Това е нещо, което нито една друга траурна агенция няма да ви предостави като безплатна услуга.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button