Skip to content
Home » ПУБЛИКАЦИИ » ПОДАВКИ

ПОДАВКИ

Кога имаме нужда от подавки, и какви трябва да бъдат те?

“Подавки Варна” е най-често търсената фраза в Гугъл, когато имаме нужда от тях за погребение, кремация или помен. Подавките са неизменна част от ритуала по изпращането на нашия близък или панихидата за 40 дни от смъртта. Една част от хората предпочитат да ги правят сами в домашни условия, но повечето от нас си поръчват готови подавки от някоя от траурните агенции в града. Това спестява време, което в повечето случаи нямаме!

Какво представляват ПОДАВКИТЕ?

Самата дума подавки, определя смисъла и значението си. В деня на погребението или на годишнина от смъртта, ние, Християните, подаваме на близки и познати за Бог да прости. Това се прави за да се помни и спомене близкият човек, който вече не е сред нас. Защо подавките присъстват неизменно в нашите обичаи и ритуали е въпрос, който не помни своето обяснение. Да подадеш за близък човек, е повече от задължително и изразява отношението на семейството към приятелите и сродниците на почиталия, дошли да го уважат в скръбния ден.

Колко ПОДАВКИ са нужни в деня на изпращането?

Броят на подавките варира според прогнозния брой на хората, които ще присъстват на церемонията и малко отгоре. Ние винаги съветваме семейството и най-близките да не слагат себе си в тази бройка. Подава се на приятелите и сродниците на починалия. Семейството е от страната на най-близките, те подават на останалите. Разбира се, това се прави винаги от траурната агенция, от името на семейството. Опечалените не бива да бъдат ангажирани с нищо по време на церемонията. Малката бройка подавки, която остава, се дава на комшии и съседи, които не са могли да присъстват на събитието.

Какво трябва да съдържат ПОДАВКИТЕ!

Подавките имат три задължителни елемента – жито, сладко, солено. Когато поръчвате готови подавки, задължително се уверете, че всичко е прясно и добре овкусено. През практиката си сме виждали подавки, предлагани от фирми, наподобяващи овесена каша, с няколко бисквити и вафли. Това пренебрежение към скръбта на хората е абсолютно неприемливо и означава само едно – каквото е отношението на една траурна агенция към детайлите, такова ще е и погребението/ кремацията, които ще ви организира. Всичко трябва да бъде приготвено на деня, прясно, правилно овкусено и добре запечатано.

Ако все пак сте решили да приготвите подавки в домашни условия…

бъдете готови да отделите доста от времето си. Закупуването на кутии, торбички, продукти, изчисляването на бройките по колко ще се падат в подавка и не на последно място варенето на житото, съхраняването му и неговото овкусяване. Ако трябва да бъдем честни, не си струва. Вече има достатачно фирми, предлагащи качествени подавки, за да изгубим от времето си за скърбене по близкият човек в приготвянето им. Просто времето, в което хората бяха принудени да си приготвят всичко сами отдавна отмина.

Кога са нужни изцяло солени ПОДАВКИ!

Най-често по селата и в някой части на България, наред с традиционните подавки, на опечалените се подават и солени подавки. Парче хляб с кюфте или кебапче. Разбира се, в това няма нищо задължително, нито пък хората са дошли на погребение, за да се нахранят. Това е въпрос на личен избор и като цяло се свързва с обичаите в по-малките населени места. Традиционните и най-предпочитани подавки си остават класическите подавки – жито, сладки, соленки в тарелка.

Нашите подавки в траурна агенция Варна МЕМОРИАЛ се отличават освен с ниската си цена и свежият външен вид и с високото качество на продуктите, както и с любовта, с която се приготвят. Всичко е винаги отлично подредено, прясно и цветно. Те присъстват на церемонията като един акцент от вкусове и комплимент от фирмата за всеки един дошъл да уважи покойния в последният му път. Те са отмяна за най-близките, които в дните около, а и на самото събитие, имат нуждата и правото да бъдат сами с мъката си и да не се ангажират с нищо.

С уважение и съпричастност, траурна агенция Варна Мемориал Ви съветва:

Търсето качеството на изгодна цена. Все още има хора, които го предлагат с мисъл за Вас!

Намерете ни във Facebook и YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button