Skip to content
Home » ПУБЛИКАЦИИ » Когато почине наш близък в болница

Когато почине наш близък в болница

Когато почине наш близък, роднина или член на семейството, на пръв поглед е без значение къде ще се случи това. Да, мястото не променя факта, че сме загубили скъп човек. Променя се единствено това, през което трябва да преминат близките.

И така, във всеки град, във всяка болница, процедурата, през която се минава е колкото еднаква, толкова и различна.

Тук ще се запознаем с двете най-често посещавани болници във Варна, а именно МБАЛ “Св. Анна-Варна” и УМБАЛ “Света Марина”

В първата, когато има настъпила смърт, разбира се, следва обаждане от отделението към близките. Уведомяват ви за скръбната вест и вие трябва да отидете до болницата да подготвите документите. От Вас се очаква да разпишете ,че нямате претенции към болницата, да получите евентуално заповед за освобождаване от аутопсия, след което ще бъдете изпратени към Централен гробищен парк да извадите смъртен акт. Междувременно, трябва да се заредите с търпение, защото освен вашия подпис, в болницата се изисква и подписа на завеждащият отделение. С други думи, докато болницата не разпише, не можете да правите нищо свързано с ваденето на документи или с освобождаването на тялото. Ако пък сте решили тялото да бъде кремирано, ви е нужно още разрешение за кремация и, разбира се, съгласието на лекаря.

Когато всичко е готово, сами разбирате, че това не става бързо, вече може да продължите с предаването на личната карта за унищожаване, ваденето на копие от съобщението за смърт, както и смъртния акт. Успоредно с това, вие трябва да намерите коректна траурна агенция, която да вземе починалия от болницата, да го подготви и съхрани до деня на неговото изпращане.

Всичко това е грешния и обратен път на това, което трябва да направите.

За да вземете сравнително бързо вашият близък починал от болница и да си спестите всичкото това ходене по гишета, веднага след като ви позвънят от болницата, нашият съвет е да потърсите траурна агенция. Много от тези агенции няма да Ви спестят ходенето по мъките, но има и такива, които ще поемат това вместо вас, както и цялата организация.

До тук стана ясно, че да вземеш починал от болница никак не е просто и бързо.

Как стои въпросът, обаче, с другата голяма болница в град Варна?

Болница Света Марина – 14 етажа и много чакане! Предвид огромното количество пациенти, лекари и администрация, сами разбирате, че тук нещата стават още по-бавно.

Какво е различното?

Тук в тази болница, имаме една значителна процедурна разлика. Освен всичко споменато до тук като документи, вие ще трябва да отидете и до моргата да разпознаете вашият починал. Защо тук е така? Тази вътрешна разпоредба е приета конкретно за тази болница. Има причина за нея и тя не е тайна, че има случаи на объркване на един починал с друг.

Малко траурни агенции ще се отзоват веднага да стоят с вас в болницата. Да ви съдействат, да не сте сами и да ви придружат през това, през което тябва да преминете. За сметка на това, някои от тях ще ви пресрещнат още на етажа, за да ви направят оферта и изпратят в техен офис. Бъдете силни, мислете трезво и сами стигнете до извода, че ако някой ви чака пред отделението, значи има вътрешна информация. А информацията ознава една комисионна, която ще излезе от вашия джоб.

Разпознаването

Болница Света Марина е доста голяма като площ, с доста отделни сгради и постройки. Една от тях е моргата. В самият край на тази необятна площ, стои самотна в своята сивота и не толкова благоприятно ухание именно тя. Добре е да сте случили наистина на коректна и загрижена траурна агенция, защото в този труден момент е много важно до вас да е човек, който знае какво трябва да стане, да ускори процедурата и да ви подкрепя точно сега. Два звънеца, две врати, едната е вашата. Обикновено се чака, недай си Боже пък и вътре да правят аутопсия. Когато все пак настъпи момента, ще трябва да влезете в предверие където е вашия починал, заедно с още няколко такива. Обикновено са завити с чаршафи, но……( тук няма са навлизаме в болезнени подробности).

Разпознавате, подписвате и с това се приключва. Остава ви чакането на документите от етажа. Обикновенно става по обяд, освен ако не е събота или неделя. Тогава чакането е наистина дълго. Всяка болница, както всяко едно държавно учреждение в България и вероятно не само, е място с тромави процедури, много администрация, не до там отзивчив персонал, няма какво да се лъжем, всеки се е сблъсквал с това. Ясно е, че в една болница няма място за чувства, емоции, или лично отношение. Болницата е място, в което всеки ден умират хора и място, в което едни хора се борят за живота на други хора. Не търсете милосърдие, или човещина за това, че сте изгубили близък. В една болница това е ежедневие, просто се обърнете към правилната траурна агенция и се надявайте всичко да свърши по бързо. Най-често това зависи от самата болница, но тук помощта на траурната агенция е особено важна.

Траурна агенция Варна МЕМОРИАЛ е на ваше разположение денонощно. Не се колебайте да ни потърсите при необходимост!

1 thought on “Когато почине наш близък в болница”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button