Skip to content
Home » ПУБЛИКАЦИИ » Колко струва едно погребение?

Колко струва едно погребение?

Колко струва едно погребение? Този често задаван въпрос, е толкова относителен, колкото и колко струва една сватба.

Като всяко мероприятие, било то от тъжен или радостен характер, то е свързано с  редица общински такси и услуги.

Във Варна общинската такса “изкопаване на гробно място” е най-високата в цяла България. Към момента на написването на статията таксата е 530лв. Това е таксата на общината за едно погребение. Тя включва изкопаването на гроба, ползването му през следващите 8 години, както и въведената наскоро такса “строително право”. Това е цената за погребение в нов гроб

Какво е необходимо за едно погребение?

От тук нататък следва услугата от траурната агенция, която ще извърши погребението. Много често хората се лъжат, че цените в общинската фирма са по-ниски от тези на една частна траурна агенция. В тази статия ние говорим от наше име и отговаряме единствено за нашите цени и услуги. Затова отговорът на по-горния въпрос е твърдо не! Едно погребение не струва по-евтино в общинската фирма отколкото в траурна агенция Мемориал. Това го доказва доверието на многобройните ни клиенти, превърнали се в наши приятели. Заедно в този труден момент, ние организираме всичко, скърбим заедно с вас и заявяваме твърдо:

Всяко едно погребении при нас и като за  свой близък.

В тези трудни времена, когато всички цени на стоки и услуги се вдигат, ние смеем да кажем, че нашите цени не са се вдигнали с нито една стотинка за последните 2 години. И така ще бъде докато можем да работим. Цената на едно погребение, както разбрахме, започва с общинската такса “изкопаване” и завършва с услугите, които имате нужда да изпълни избраната от вас траурна агенция.

Трябва ли да има опело?

Следващото нещо, което трябва да решим е имаме ли нужда от поп, който да направи опело на самото погребение. Това е личен избор, избор на вярата и убежденията ни. Разбира се, това е и избор на волята на покойния. 

Опелото може да се извърши в зала, в параклис, в църква или на гроба. Таксата за опелото и неговата цена е към Светия Синод. Към този момент таксата за опелото е 100лв. Разбира се , тя също се вдигна няколко пъти през последните 2 години. Това обаче не се отразява на крайната цена на нашите клиенти. 

Другият вариант, освен опелото, е на едно погребение да се извърши граждански ритуал. Това е изчитане на съболезнователно слово в памет на покойния. В траурната агенция Мемориал, изчитането на този ритуал е напълно безплатно. Извършва се лично от нас, а словото в памет на починалия е уникално и не е по шаблон. То и лично наше.

Какво е нужно още за едно погребение?

За да се пристъпи към организирането на самото погребение, трябва да бъдат подготвени няколко основни неща. На първо място това са документите. Изваждането на смъртния акт, запазването на ред, ден и час за погребението при нас са безплатни. Успоредно с това, следва транспортирането на покойника до хладилна камера, неговата подготовка, обличане и полагане в ковчега. Нашите умения в посмъртния макияж и приготвяне на починалите отдавна са еталон в бранша. Затова ви съветваме

доверете се на професионалистите когато става дума за погребение!

Изнасянето на покойния!

При нас тази услуга е безплатна в повечето случаи, освен, когато става дума за доста тежък човек или висок етаж без асансьор. Това е нещо, което няма да срещнете безплатно никъде. Това е услуга с ясно установен ценоразпис и обикновено няма да ви бъде спестена. Транспортните разходи в града при нас също са напълно безплатни. Не само при вземането на починалия, но и на самото погребение, нашата катафалка не ви струва нищо.

Допълнителни стоки и услуги?

Всичко, което можете да поръчате за едно погребение от тук нататък са венец, траур за врата, траурен шал, подавки. Погачата за последна прошка, свещите, виното и мирото при нас са включени в цената на погребението, така че вие не трябва да мислите за нищо. 

Цената на едно погребение не бива да ви подвежда, защото в различните гробищни паркове тя също е различна. Гореспоменатото изкопаване от 530 лв. важи за някои гробищни паркове като Тополи, Кантара и др. Например, на Централни гробища-Варна гробове няма отдавна. Има единствено семейни гробници, като цената им към този момент е 3950 лв. Това не включва експресна услуга и избор на място. С всички възможни екстри само таксата може да достигне 10 000лв. И все още говорим само за гробната такса “изкопаване”. Само изборът за изкопаване в определени квартали достига 3500 лв. Това  са цени, официално изнесени в сайта и ценоразписа на Централни гробища-Варна. Така че, сами виждате, че цената на едно погребение е доста разтеглива.

Доверете се на лоялна и коректна траурна агенция. Едно погребение трябва да бъде прозрачно ценово и изпълнено с чувство, дълг към близките и паметта на покойника.

Траурна агенция Варна Мемориал работи денонощно с уважение и най-добри цени за всички варненци и гости на града.

Call Now Button